Artritis

0
461

Kaj je artritis?

Artritis je vnetje sklepov, ki lahko prizadene enega ali več sklepov. Obstaja več kot 100 različnih vrst artritisa, ki se med seboj razlikujejo po vzrokih nastanka in načinih zdravljenja. Najpogostejši vrsti sta osteoartritis in revmatoidni artritis.

Hrustanec je trdno, prožno tkivo v sklepih, ki sklepe ščiti tako, da zmanjšuje trenje med njimi in ublaži udarce. Če se hrustanec obrabi, lahko pride do artritisa.

Naravno razgradnjo hrustanca lahko pospešita okužba ali poškodba sklepov – tveganje za njun nastanek je večje, če je katera izmed njiju tudi v družinski anamnezi.

Artritis je lahko tudi posledica avtoimunske motnje, kar pomeni, da imunski sistem napada lastna tkiva in tako povzroča škodo sam sebi.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Najpogostejši simptom artritisa so bolečine v sklepih, togi sklepi in otekline. Zmanjša se lahko gibljivost prizadetega sklepa, koža nad sklepom pa je lahko rdeče obarvana. Mnogi ljudje z artritisom opažajo, da so simptomi najbolj izraženi v jutranjem času.

V primeru revmatoidnega artritisa lahko čutimo utrujenost. Zaradi vnetja, ki ga povzroča pretiran odziv imunskega sistema se lahko soočimo tudi s pomanjkanjem apetita. Postanemo lahko anemični, kar pomeni, da se število naših rdečih krvnih celic (eritrocitov) zmanjša. Pojavi se lahko tudi povišana telesna temperatura.

Nezdravljen artritis lahko povzroči trajno deformacijo prizadetega sklepa.

Zdravljenje:
Diagnozo bo zdravnik postavil na podlagi fizičnega pregleda in splošne anamneze. Splošni zdravnik nas bo napotil k specialistu revmatologu, ki bo izvedel krvne teste in tako poskušal ugotoviti za katero vrsto artritisa gre. Odloči se lahko tudi za rentgensko slikanje, magnetno resonanco ali CT.

Glavni cilj zdravljenja artritisa je zmanjšati bolečino in preprečiti nastanek dodatnih poškodb sklepov. Vsak posameznik bolečino obvladuje na njemu najbolj ustrezen način – z obkladki ali toplimi ovitki. Če zdravnik predpiše telesno vadbo in zdravila za lajšanje bolečin, se moramo njegovih navodil strogo držati.

Najpogostejša zdravila za artritis so analgetiki, ki zmanjšujejo bolečino in nesteroidna protivnetna zdravila, ki poleg lajšanja bolečine odpravljajo tudi vnetje. Pri lajšanju vnetja lahko pomagajo tudi imunosupresivi, kortikosteroidi in antirevmatična zdravila.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Aloe vera je ena izmed najpogosteje uporabljenih zelišč v alternativni medicini. Lokalna uporaba gela iz aloe vere nam lahko pomaga tudi pri lajšanju simptomov artritisa.
  • Mačji krempelj je protivnetna rastlina, ki lahko zmanjša otekline pri artritisu.
  • Evkaliptus se lahko uporablja za zdravljenje bolečine, ki jo povzroča artritis. Primeren je za lokalno uporabo na oteklih sklepih.
  • Ingver ima močne protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo sklepno oteklino.

Preventiva:
Dejstvo je, da zanesljiv način za preprečevanje nastanka artritisa ne obstaja. Če imamo zdrave sklepe je pomembno, da z rednim gibanjem ohranjamo njihovo mobilnost .

Nekaterim dejavnikom tveganja se preprosto ne moremo izogniti. Znano je, da se artritis pogosteje pojavlja pri ženskah in ljudeh, ki imajo bolezen v družinski anamnezi.

K ohranjanju zdravih sklepov lahko prispevamo tudi z vzdrževanjem zdrave telesne teže in ohranjanjem zdravega življenjskega sloga (odrekanje kajenju in zlorabi alkohola). Uživanje zdrave prehrane nam prav tako lahko pomaga ohraniti zdrave sklepe.

 

SHARE

Dodaj odgovor