16 nasvetov za zdrave sklepe

1
1127
 • Ostanite v gibanju

To je zlato pravilo za ohranitev celostnega zdravja. Bolj, kot se boste premikali, manj togo bo vaše telo. Ne glede na to ali delate, berete, gledate televizijo, čim pogosteje menjujte položaj telesa. Vzemite si odmor, se odmaknite od mize ali stola in bodite aktivni!

 

 • Varnost je na prvem mestu

Ne glede na to, s katerim športom se ukvarjate, poskrbite za svojo varnost. Rolanje je vsekakor šport, pri katerem se zlahka srečujemo s poškodbami. S ščitniki bo vaša varnost vedno na prvem mestu. V kolikor je bolečina že prisotna, poskrbite, da boste pri športih, kot sta golf in tenis, uporabljali opornico.

 

 • Znižajte telesno težo

Prevelika telesna teža vsekakor obremenjuje kolke, kolena in hrbet. Razbremeni jih lahko že manjša izguba telesne teže. Z osebnim zdravnikom se posvetujte o tem, kateri način hujšanja bi bil za vas najbolj primeren.

 

 • Ne raztezajte se pred vadbo

Svoj čas posvetite raztezanju enkrat dnevno ali vsaj trikrat tedensko, vendar nikoli takrat, kadar so mišice hladne. Pred raztezanjem namenite sprehodu vsaj 10 minut – tako boste sprostili sklepe, vezi in kite.

 

 • Ne obremenjujte se

Katera vadba je dobra za sklepe? Najbolje je, da se v dobro svojih sklepov odločite za hojo, kolesarjenje, plavanje ali trening za pridobitev moči.

 

 • Okrepite svoje mišice

Močnejše mišice sklepom nudijo večjo oporo. Že malo več moči v mišicah lahko naredi ogromno razliko. Poprosite fizioterapevta ali trenerja, da vam pokaže, katere vaje so za vas primerne. Če imate težave s sklepi, se izogibajte hitrih, ponavljajočih se gibov.

 

 • Izboljšajte fleksibilnost sklepov

So vaši sklepi togi in nefleksibilni? Poprosite zdravnika, naj vam pokaže vaje, s katerim bodo vaši sklepi postali bolj fleksibilni.

 

 • Okrepite svoj trup

Močnejše trebušne in hrbtne mišice bodo izboljšale vaše ravnotežje, zato je manj verjetno, da bi padli ali se poškodovali. Izvajajte vaje za trebuh, hrbet in kolke. Poskusite lahko s pilatesom ali jogo.

 

 • Spoznajte svoje meje

Normalno je, da se po vadbi v mišicah pojavi nekaj bolečine. Če pa bolečina traja dlje kot 48 ur, pomeni, da ste preobremenili svoje sklepe. Ob naslednji vadbi nikakor ne pretiravajte. Bolečina med vadbo lahko privede do resnih poškodb.

 

 • Uživajte ribe

Če imate bolečine v sklepih ali revmatoidni artritis, v prehrano vključite ribe. Losos in skuša sta odlična vira omega-3 maščobnih kislin. Omega-3 pomagajo ohraniti zdrave sklepe in zmanjšujejo vnetja, ki so pogost vzrok za bolečino v sklepih. Ne marate rib? Poskusite s kapsulami!

 

 • Poskrbite za močne kosti

Pri tem vam lahko pomagata kalcij in vitamin D. Najboljši vir kalcija so mlečni izdelki, najdete pa ga lahko tudi v zeleni, listnati zelenjavi, kot sta brokoli in ohrovt. Če s hrano v telo ne vnesete dovolj kalcija, se z zdravnikom posvetujte o jemanju prehranskih dopolnil.

 

 • Izboljšajte držo

Za zaščito vseh sklepov je najbolje, da stojite in sedite vzravnano. Za izboljšanje svoje drže lahko poskrbite z rednimi sprehodi. Pri doseganju cilja vam lahko pomaga tudi plavanje.

 

 • Ne obremenjujte sklepov

Ob dviganju in prenašanju težkih bremen pomislite na svoje sklepe. Ne pretiravajte s težo bremen in poskušajte najti načine, da boste ob prenašanju torbe sklepe čim manj obremenjevali.

 

 • Omilite bolečino

Led lahko razbremeni vaše bolečine in zmanjša oteklino. Če vas boli sklep, uporabite hladen obkladek ali led, zavit v brisačo. Na bolečem mestu imejte obkladek do 20 minut. Uporabite lahko tudi vrečko z zamrznjeno zelenjavo. Ledu nikoli ne dajajte neposredno na kožo!

 

 • Prehranska dopolnila

Trgovine so polne proizvodov, ki obljubljajo zmanjšanje bolečine v sklepih. Najboljše rezultate je do sedaj dosegel glukozamin. Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom, da boste vedeli, kaj je varno za uporabo glede na zdravila, ki jih že jemljete in glede na vaše zdravstveno stanje.

 

 • Ne spreglejte poškodb sklepov

Če mislite, da ste si poškodovali sklep, nemudoma obiščite zdravnika. Upoštevajte njegove nasvete. Morda boste potrebovali opornico za stabilizacijo sklepa.

Povzetek članka po: http://www.webmd.com/arthritis/ss/slideshow-keep-joints-healthy

SHARE

1 COMMENT

 1. Živijo,
  pri počepu me zelo boli koleno. A mogoče veste kaj bi to lahko bilo?
  Hvala!

  Drugače pa odličen članek, super, vse pohvale.

Dodaj odgovor