Zgaga

0
618

Kaj je zgaga?

Pri zgagi gre pravzaprav za občutek gorenja v prsih, ki se zelo pogosto pojavi kmalu po jedi, v nekaterih primerih pa je zgaga tako močna, da posameznika prebudi med spanjem. Glavni krivec za občutek zgage je želodčna kislina, ki se dvigne navzgor v požiralnik, zaradi česar se pojavi pekoč občutek v osrednjem delu prsnega koša, tik za prsnico. Neprijeten občutek se okrepi v primeru ležanja na desni strani. Velikokrat se z zgago srečujejo nosečnice.

Zgago lahko povzročajo nekatera živila in alkoholna pijača. Kava, pomaranče, mastna in ocvrta hrana, kisla hrana (grenivke, paradižnik), pa tudi pikantna hrana, so najpogostejša živila, ki imajo velik vpliv na nastanek zgage.

Ker se vsak posameznik drugače odziva na določene skupine živil, je potrebno spremljati, katera živila smo zaužili, ko se je pojavila zgaga. Odlična ideja v tem primeru je vodenje prehranskega dnevnika.

Zgago lahko poslabša telesna aktivnost, zlasti, če z njo pretiravamo.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Pri zgagi se običajno pojavijo naslednji simptomi:

  • Kisel okus v ustih,
  • suh kašelj,
  • hripavost,
  • vneto grlo,
  • težave pri požiranju,
  • regurgitacija zaužite hrane (vračanje v usta),
  • občutek, da hrana zastaja nekje v grlu,
  • kratka sapa,
  • vročica v predelu vratu,
  • omotičnost ali hladen znoj.

Zdravljenje:

Za zdravljenje zgage se predpisujejo zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino (antacidi). Le-ti prinašajo hitro olajšanje, vendar pa ne preprečujejo pojav naslednjih epizod zgage.

Druga skupina zdravil se uporablja za zmanjševanje nastajanja kisline v želodcu. Gre za zaviralce H-2, ki so na voljo na recept in brez recepta. Potrebujejo več časa, da pričnejo delovati, a so bolj učinkoviti od antacidov.

Zdravila, ki blokirajo proizvodnjo kislin se imenujejo zaviralci protonske črpalke. Primerni so tudi za zdravljenje poškodovanega požiralnika, do česar lahko privede prekomerno nastajanje kisline.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Sok aloe vere ohladi želodec in olajša zgago. V Evropi ima dolgo zgodovino uporabe kot naravno zdravilo za lajšanje zgage. Uporabljati je dovoljeno le sok, ki je pripravljen v namen interne uporabe.
  • Ananasov sok, ki ga zaužijemo po obroku, je zelo učinkovit pri lajšanju zgage. Ananas vsebuje bromelain, ki pomaga nadzirati koncentracijo klorovodikove kisline v želodcu.
  • Zelenjavni sok (zlasti sok zelene in zelja) je zelo koristen pri odpravljanju prevelike kislosti v želodcu.
  • Bazilika pomaga pri lajšanju zgage, pa tudi pri odpravljanju slabosti in napenjanja. Zadostuje že žvečenje 2- 3 listov.

Preventiva:

Da bi se izognili nastajanju zgage, moramo precej spremeniti življenjski slog.

  • Prekomerna telesna teža povečuje pritisk na želodec, zato povečuje možnost refluksa kisline v požiralnik.
  • Prenehanje kajenja je ključnega pomena pri preprečevanju nastajanja zgage, saj kajenje ovira pravilno delovanje spodnjega ezofagealnega sfinktra.
  • Pravilen način prehranjevanja pomeni izogibanje tistim živilom, za katera je znano, da povzročajo zgago. Zmanjšajmo količino hrane, ki jo zaužijemo v enem obroku.
  • Dvignjen položaj v postelji nam lahko pomaga pri preprečevanju nastanka zgage.

(Povzetek članka po: https://www.medicinenet.com/heartburn_reflux/article.htm#what_is_heartburn)

SHARE

Dodaj odgovor