Zdravi zobje in dlesni

0
739

Skrb za zdrave zobe nas spremlja skozi vso življenje. Tudi, če imamo lepe zobe, je ključnega pomena, da jih vsak dan negujemo in tako preprečimo nastanek mnogih težav. Zobje pomenijo več, kot samo lep nasmeh – z njimi žvečimo hrano, omogočajo pa nam tudi normalen govor. Vas zanima, kako poskrbeti za zdrave zobe? Vabimo vas k prebiranju članka!

Mnoge raziskave kažejo, da lahko bolezni zob in dlesni povzročijo tudi nastanek drugih zdravstvenih težav, vključno s povečanim tveganjem za nastanek bolezni srca. Kako lahko torej poskrbimo za zdrave zobe in se izognemo nadaljnjim težavam?

  • Nikoli v posteljo z neumitimi zobmi. Ni skrivnost, da je zobno ščetko potrebno uporabiti vsaj dvakrat dnevno, najbolje pa kar po vsakem obroku. Umivanje zob pred odhodom v posteljo je zlato pravilo, na katerega želimo navaditi že otroke. Kljub temu mnogi ljudje še vedno »pozabijo« na umivanje zob pred odhodom v posteljo. Redno ščetkanje zob nam pomaga, da se znebimo mikrobov in bakterij, ki se v naših ustih nabirajo ves dan.
  • Pravilno ščetkanje. Izjemno pomemben je tudi način, kako si umivamo zobe. Nepravilen način ščetkanja lahko ima bolj škodljive posledice, kot če zob sploh ne bi ščetkali. Pomembno je, da si vzamemo čas in dosežemo vse zobne površine. Uporabljamo nežne, krožne gibe, s katerimi poskušamo odstraniti vse zobne obloge, preden se te spremenijo v nadležen zobni kamen. Posledica nabiranja zobnega kamna je lahko tudi vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis.
  • Ne pozabimo na jezik. Bakterije se nabirajo tudi na našem jeziku. Ne le, da lahko to vodi do slabega zadaha, privede lahko tudi do drugih zdravstvenih težav. Vsakič, ko si umivate zobe, skrtačite tudi jezik.
  • Uporaba zobne paste s fluoridom. Fluorid je temelj oralnega zdravja. Je glavna obramba pred nastajanjem zobne gnilobe, ki deluje tako, da uničuje mikrobe.
  • Uporaba zobne nitke ali medzobne ščetke. Mnogi, ki sicer redno in na pravilen način skrbijo za svoje zobe, pogosto pozabijo na uporabo zobne nitke. Zobna nitka nam lahko pomaga pri odstranjevanju delcev hrane iz kotičkov, ki jih sicer z navadno zobno ščetko ne dosežemo. Zadostuje že nitkanje enkrat dnevno.
  • Uporaba ustne vodice. Tudi ustna voda lahko ogromno prispeva k zdravju naše ustne votline. Deluje tako, da zmanjšuje količino kisline v ustih, očisti težko dostopna območja in ponovno mineralizira zobe.
  • Pitje zadostnih količin vode. Voda je najboljša pijača za doseganje splošnega zdravja. Piti bi jo morali po vsakem obroku, saj nam pomaga izprati nekatere lepljive ostanke ter kislino iz živil in pijač.
  • Uživanje sadja in zelenjave. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vlaknin, ki so odlične za našo prebavo, poleg tega pa sta koristna za zdrav razvoj zob, predvsem v mladosti.
  • Omejimo sladkarije in kislo hrano. Sladkor se v ustih pretvori v kislino, ki lahko negativno vpliva na sklenino zob. Takšnim živilom se ni potrebno popolnoma odpovedati, pomembno je le, da z njihovim uživanjem ne pretiravamo.
  • Redni obiski po zobozdravniku. Poleg vsega naštetega so ključni tudi redni letni pregledi pri zobozdravniku, ki bo pravočasno opazil spremembe v ustih in bo tako lahko tudi pravočasno ukrepal.

Za svoje zobe lahko poskrbite tudi z izdelki, ki so do naših zob prijazni, hkrati pa nam omogočajo učinkovito čiščenje zob.

(Povzetek članka po: http://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/best-practices-for-healthy-teeth#1)

SHARE

Dodaj odgovor