Vitamin A

0
713

Vitamin A je v maščobi topen vitamin in močan antioksidant, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravega vida, nevroloških funkcij, zdrave kože in še mnogo več. Kot tudi drugi antioksidanti sodeluje pri zmanjševanju vnetja z bojem proti prostim radikalom. Uživanje prehrane z visoko vsebnostjo antioksidantov je odličen način za počasno staranje.

Antioksidanti, kot je vitamin A, so odgovorni za oblikovanje močnih kosti in podpiranje imunskega sistema.

Vas zanima, kje ga najdemo? Med najboljše prehranske vire vitamina A sodijo jajca, mleko, jetra, korenje, rumena ali oranžna zelenjava, špinače in druga listnata zelenjava.

Ali bi znali prepoznati vire vitamina A?

Vitamin A je na voljo v dveh oblikah – kot aktivni vitamin A in kot beta karoten.

Aktivni vitamin A izhaja iz živil živalskega izvora in se imenuje retinol – telo ga lahko uporabi brez predhodne pretvorbe.

Beta karoten najdemo v barvitem sadju in zelenjavi. Po zaužitju ga telo pretvori v aktivno obliko (retinol), saj ga v obliki beta karotena ne more uporabiti.

Raziskave so že večkrat pokazale, da so antioksidanti ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja in doseganja dolge življenjske dobe. Koristijo zdravju oči, krepijo odpornost in spodbujajo rast celic. Prehranski strokovnjaki in zdravniki priporočajo pridobivanje antioksidantov z uživanjem uravnotežene zdrave prehrane, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave in polnovrednih žit.

Simptomi pomanjkanja vitamina A

Vitamin A je bistvenega pomena za ohranjanje normalnega vida, kot tudi za pravilno rast kosti, zdravo kožo in zaščito sluznice prebavil, dihal ter sečnih poti pred okužbami. Ljudje z malabsorpcijo (slabo absorpcijo) maščob pogosto trpijo zaradi pomanjkanja vitamina A.

Do malabsorpcije vitamina A pogosto prihaja zaradi Chronove bolezni, sindroma lenega črevesja, vnetnih črevesnih bolezni in motenj v delovanju trebušne slinavke.

Njegovo pomanjkanje je postalo problem javnega zdravja v več kot polovici držav, zlasti v Afriki in jugovzhodni Aziji. Pogosto se pojavi pri otrocih in nosečnicah v državah z nizkimi dohodki.

  • Težave z očmi in vidom

Pomankanje vitamina A lahko privede do odebelitve roženice in celo do slepote. Keratomalacia je stanje, ki nastane zaradi hudega pomanjkanja vitamina A. Je  dvostranska, kar pomeni, da običajno prizadene obe očesi. Zgodnji simptomi keratomalacie lahko vključujejo nočno slepoto in izjemno suhe oči.

  • Poškodbe kože

Najpogosteje pride do sušenja in luščenja kože, pojavi se lahko tudi odebelitev kožnih foliklov. Do keratinizacije kože pride, ko epitelne celice izgubijo vlago in postanejo trde. Keratinizacija se lahko pojavi na sluznici dihal, prebavil in sečnega trakta.

  • Okužbe dihal

Zaradi pomanjkanja vitamina A je oslabljena imunost telesa, kar lahko vodi v nastanek okužb dihal. Omenjene težave lahko pri otrocih povzročijo zaostanek v rasti.

  • Tveganje v obdobju nosečnosti

Pri nosečnicah obstaja povečana potreba po vitaminu A predvsem v zadnjem tromesečju. Zaradi pomanjkanja vitamina A se lahko soočajo z nočno slepoto.

5 zdravstvenih koristi vitamina A

  • Varuje zdravje oči

Beta karoten, oblika vitamina A, ki jo najdemo v rastlinah, igra pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka makularne degeneracije.

Kapljice vitamina A so učinkovite pri zdravljenju suhih oči in draženja oči.

  • Podpira delovanje imunskega sistema

Številne funkcije imunskega sistema so odvisne od zadostne količine vitamina A. Beta karoten je močan antioksidant, ki lahko pomaga okrepiti imunski sistem in preprečuje nastanek različnih kroničnih bolezni.

  • Bori se proti vnetjem

Vitamin A ima antioksidativne lastnosti, ki nevtralizirajo proste radikale v telesu. Le-ti povzročajo poškodbe celic in tkiv. Kadar se imunski sistem pretirano odzove na prehranske beljakovine, se lahko pojavijo alergijske reakcije in vnetja. Vitamin A zmanjšuje tveganje za nastanek alergije na določeno vrsto hrane, saj preprečuje tovrstne odzive imunskega sistema.

Znižane stopnje vnetja so povezane tudi z manjšim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in Parkinsonova bolezen.

  • Podpira zdravje kože in las

Vitamin A je nujno potreben za celjenje ran in ponovno rast kožnih celic. V pomoč nam je lahko pri preprečevanju nastanka kožnega raka. Potreben je za oblikovanje glikoproteinov, kombinacije sladkorja in beljakovin, ki pomaga celicam, da tvorijo mehka tkiva.

Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči težave s kožo, saj je vitamin pomemben za ohranjanje splošnega kožnega zdravja.

Ogromno prispeva tudi k zdravim lasem.

  • Bori se proti raku

Številne študije so potrdile, da je vitamin A sposoben nadzorovati maligne celice v telesu. Retinojska kislina ima pomembno vlogo pri razvoju celic in zdravljenju raka. Z njeno pomočjo bi lahko zatrli raka pljuč, prostate, prsi, jajčnikov, mehurja, ust in kože.
Priporočeni dnevni vnos vitamina A

Otroci:

1-3 let: 300 mcg / dan

4-8 let: 400 mcg / dan

9-13 let: 600 mcg / dan

Ženske:

14 let in več: 700 mcg / dan

Med nosečnostjo: 750-770 mcg / dan

Med dojenjem: 1,200-1,300 mcg / dan

Moški:

14 let in več: 900 mcg / dan

(Povzetek članka po: https://draxe.com/vitamin-a/)

SHARE

Dodaj odgovor