Uhajanje vode

0
308

Kaj je uhajanje vode?

Uhajanju vode pravimo tudi inkontinenca urina. Gre za nehoteno uhajanje urina, kar pomeni, da oseba ni imela namen urinirati. Nadzor nad mišico za izločanje urina je lahko zgolj oslabljen ali pa je povsem odsoten. Urinska inkontinenca je težava, ki prizadene ogromno ljudi, zlasti starostnike. Pogostejša je pri ženskah, kot pri moških, ocenjeno pa je, da zaradi nje trpi kar 30% žensk, starih med 30 in 60 let. Odstotek moških iste starosti se giblje med 1,5 – 5%. Obstaja več razlogov, zakaj prihaja do nezmožnosti zadrževanja urina. Med pomembnejša dejavnika tveganja sodita debelost in kajenje.

Inkontinenca urina je lahko posledica stresa, pojavi se lahko med nosečnostjo ali po njej, v večini primerov pa se pojavi pri starostnikih.

Simptomi (kako  prepoznamo):

Nehoteno izločanje urina iz mehurja. Kdaj in kako pride do tega, je odvisno od vrste inkontinence. Stresna inkontinenca je ena izmed zelo pogostih, pojavi pa se pri smejanju, kihanju, kašljanju, dvigovanju težkih predmetov in telesni vadbi.

Zdravljenje:

Zdravljenje je odvisno od vrste inkontinence in od razloga, ki je vodil v njen nastanek. Prav tako na način zdravljenja vplivajo bolnikova starost, splošno zdravstveno stanje in njegovo duševno stanje. Cilj zdravljenja je ponovno pridobiti nadzor nad izločanjem urina. Zdravila se običajno uporabljajo v kombinaciji z vajami in drugimi tehnikami. Antiholinergiki pomirjajo prekomerno aktiven mehur in lahko pomagajo bolnikom z inkontinenco. Topični estrogen lahko okrepi tkivo v sečnici in vaginalnih območjih ter zmanjša nekatere simptome inkontinence. Ženske si lahko pomagajo s posebnimi vložki in z radiofrekvenčno terapijo, še eden izmed možnih načinov zdravljenja pa je operativni poseg. Ženske, ki nameravajo imeti otroke, se morajo pred odločitvijo posvetovati s kirurgom.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Jabolčni kis deluje kot naravni tonik za zdravje. Pomaga odstraniti toksine iz telesa in se bori proti okužbam mehurja. Poleg tega pomaga pri izgubi odvečne telesne teže. Prekomerna telesna teža predstavlja veliko tveganje za nastanek urinske inkontinence, saj maščobe okoli bokov in trebuha dodatno pritiskajo na mehur. Kisu dodamo še malce surovega medu in v kozarcu vode spijemo 2-3× dnevno.
  • Plezajoča lakota je tradicionalni tonik za uriniranje, ki pomaga pri zdravljenju težav z urinom. Uporablja se za zdravljenje cistitisa in čezmerno aktivnega mehurja. Ščiri pred draženjem mehurja. Iz plezajoče lakote si lahko pripravimo čaj.

Preventiva:

  • Oblikovanje navad glede uriniranja (ob določenih urah).
  • Pitje takrat, kadar smo žejni.
  • Izogibanje prekomernemu uživanju alkohola, ki je odličen stimulant za naš mehur.
  • Izogibanje kofeinu, ki je znani diuretik, kar pomeni da pospeši izločanje vode iz telesa. Poslabša lahko simptome inkontinence.
  • Izvajanje Keglovih vaj nas lahko zaščiti pred nastankom inkontinence.

(Povzetek članka po: https://www.medicalnewstoday.com/articles/165408.php)

SHARE

Dodaj odgovor