Turi

0
2062

Kaj so turi?

Tur je okužba kože, ki se prične v lasnem mešičku ali v oljni žlezi. Najprej se koža na prizadetem območju obarva rdeče, nato na površini kože nastane izboklina. Po 4 do 7 dneh se izboklina belo obarva, saj se prične v njej nabirati gnoj. Tur se najpogosteje pojavi na obrazu, vratu, pazduhah, ramenih in na zadnjici. Pojavi se lahko tudi na veki, vendar ga takrat poimenujemo drugače – ječmenček. Večino turov povzročijo stafilokokne bakterije, ki vstopijo v telo skozi poškodovano kožo (poškodb morda niti ne opazimo), po dlakah pa nato potujejo v folikel. Za nastanek turov so bolj dovzetne določene skupine ljudi:

 • Sladkorni bolniki,
 • ljudje, ki imajo oslabljen imunski sistem,
 • vsi, ki imajo pomanjkljiv način prehranjevanja,
 • ljudi s pomanjkljivo osebno higieno,
 • vsi, ki so izpostavljeni kemikalijam, ki dražijo kožo.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Tur se prične kot trda, boleča izboklina, ki je velika približno za polovico palca. V naslednjih dneh postane tur mehkejši, večji in boleč. Opazimo, da se pod kožo nabira gnoj. Če koža okrog tura postane rdeča, otečena in na dotik topla, je prišlo do okužbe. Skupaj s turom se lahko pojavi povišana telesna temperatura, bezgavke pa v hujših primerih otečejo.

Zdravljenje:

Zdravnik bo diagnozo postavil na podlagi fizičnega pregleda. Zdravljenje običajno poteka kar v domačem okolju. Svetuje se uporaba toplih oblog, ki zmanjšajo bolečino in pomagajo potisniti gnoj proti glavi tura. Tur bo počil približno 10 dni po nastanku. Ko se izprazni, predel umijemo z antibakterijskim milom in toplo vodo, nato kožo osušimo in jo namažemo z lokalnim antibiotikom. Rana povežemo in jo trikrat dnevno očistimo. To počnemo, dokler koža ne zaceli. Tura nikoli ne prebadamo z iglo, saj lahko to povzroči dodatno okužbo. V primeru resnejše okužbe zdravnik predpiše jemanje antibiotikov. Če po celjenju območje ponovno postane rdeče ali je videti, kot da je okužba spet prisotna, je potrebno obiskati zdravnika.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Eterično olje čajevca ima močne protibakterijske in antiseptične lastnosti, kar nam lahko pride prav pri zdravljenju bakterijske okužbe, kot je tur. Olja ne nanašamo neposredno na kožo, saj je izjemno močno. Namesto tega 5 kapljic eteričnega olja čajevca pomešamo z žličko kokosovega ali olivnega olja in mešanico 2-3 × dnevno nanesemo na prizadeto območje. To storimo vsakodnevno, dokler tur ne izgine.
 • Kurkuma v prahu ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, uporablja pa se tudi kot naravni čistilec krvi. Uživamo lahko kurkumin prah ali pa kurkumo uporabimo lokalno. Za lokalni nanos pripravimo pasto iz kurkume in vode, uporabimo pa jo vsaj 2× dnevno.
 • Neemovo olje ima antiseptične, protibakterijske in protimikrobne lastnosti, ki nam pomagajo zdraviti kožne okužbe. Nanesemo ga lahko neposredno na tur in sicer 3 – 4 × dnevno.

Preventiva:

 • Redno pranje oblek, posteljnine in brisač družinskega člana, ki ima tur,
 • čiščenje in zdravljenje manjših kožnih ran, čeprav so te videti zelo majhne (možnost okužbe je kljub temu prisotna),
 • skrb za dobro osebno higieno,
 • skrb za zdrav življenjski slog, vključno z uživanjem zdrave, uravnotežene prehrane in dovolj telesne aktivnosti.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/boils#1)

SHARE

Dodaj odgovor