Rane

0
1456

Kaj so rane?

Rana je poškodba, ki vključuje zunanjo ali notranjo prekinitev telesnega tkiva. Vsakdo se je že v svojem življenju srečal s kakšno rano, saj je večina ran majhnih in se lahko zdravijo kar v domačem okolju.

Padci, poškodbe z ostrimi predmeti ali orodji in avtomobilske nesreče so najpogostejši vzrok za nastanek rane. Najpogostejše vrste odprtih ran so:

 • Abrazija se pojavi, ko se koža podrgne ob grobo oziroma trdo površino. Običajno krvavitev ni prisotna, a je rano kljub temu potrebno očistiti, da preprečimo nastanek okužbe.
 • Laceracija nastane pri poškodbah z nožem, orodji in stroji. V primeru globokih laceracij je lahko krvavitev zelo obsežna.
 • Punktura je luknja, ki jo povzroči dolg predmet, kot je žebelj, igla ali ledena sveča. Takšno rano lahko povzroči tudi krogla iz strelnega orožja. Rana je lahko tako globoka, da poškoduje tudi notranje organe.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Rane ni težko prepoznati. Na površini kože opazimo prekinitev kožnega tkiva, iz katere lahko izteka kri. Potrebna pa je posebna pozornost na naslednje simptome, ki so lahko znaki okužbe rane:

 • Vročina je zelo pogost simptom okužbe kirurške rane, pri bolnikih se pogosto pojavita tudi glavobol in zmanjšan apetit,
 • občutek splošnega slabega počutja je še posebej nevaren po kirurških posegih, ko bi se moral bolnik iz dneva v dan počutiti boljše,
 • izcedek iz rane, ki je običajno zelenkaste ali rumenkaste barve (izcedek bistre barve je zlasti pri kirurških ranah normalen, ne sme pa biti gnojen in ne sme imeti neprijetnega vonja),
 • bolečina v okolici rane bi se morala iz dneva v dan manjšati, če bolečina vztrajno narašča, je lahko to znak okužbe,
 • rdečina v okolici rane je normalna zaradi vnetnega procesa, a ne sme trajati več kot 5-7 dni,
 • oteklina v predelu rane je normalna v začetni fazi celjenja rane, kasneje pa lahko gre za znak okužbe.

Zdravljenje:

Manjše rane lahko zdravimo doma in sicer tako, da jih ohranjamo čiste in suhe, če je le mogoče, pa naj bodo na zraku, saj bodo tako hitreje zacelile.

V primeru globokih ran bodo morda potrebni šivi ali lepljenje, zdravnik pa lahko v tem primeru predpiše tudi antiseptike in antibiotike. Kadar rano zdravi zdravnik, je potrebno redno opravljati preveze.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Navadni rman so za pospeševanje celjenja ran uporabljali že Grki.
 • Zlata rozga je bila v preteklosti priljubljeno domače zdravilo za lajšanje simptomov sladkorne bolezni, tuberkuloze, astme, protina in hemoroidov, kasneje pa se je izkazalo, da nam lahko pride v pomoč tudi pri kožnih ranah. Znana je tudi po sposobnosti lajšanja vnetij.
 • Vrtni ognjič se tradicionalno uporablja za lajšanje težav s kožo, zdravljenje razjed in menstrualnih težav. Vsebuje ogromno flavonoidov, prav tako pa tudi pospešuje pretok krvi, s čemer vpliva na hitrejše celjenje ran.

Preventiva:

Največ, kar lahko storimo, da bi se zaščitili pred nastankom ran je, da smo previdni zlasti pri uporabi ostrih predmetov. Zunaj se moramo zaščititi s primerno obutvijo, da ne bi stopili na kakšen zarjavel žebelj ali drug oster predmet. Za manjše rane so pogost vzrok tudi padci, zato v domačem okolju poskrbite tudi za osvetlitev ponoči.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/open-wound)

SHARE

Dodaj odgovor