Rahitis

0
2526

Kaj je rahitis?

Rahitis je bolezenska motnja, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina D, kalcija ali fosforja. Ta hranila so nujno potrebna za razvoj zdravih in močnih kosti. Ljudje z rahitisom imajo šibke in mehke kosti, pojavita pa se tudi omejitev v rasti in skeletna deformacija.

Vitamin D pomaga našemu telesu absorbirati kalcij in fosfor v črevesju – najdemo ga v mleku, jajcih in ribah, naše telo pa ga proizvaja samo, kadar smo izpostavljeni sončni svetlobi.

Če se pojavi pomanjkanje vitamina D, naše telo ni preskrbljeno s kalcijem in fosforjem. V tem primeru prične telo proizvajati hormone, ki povzročajo sproščanje kalcija in fosforja iz kosti. Ker kosti izgubijo pomembne mineralne, postanejo šibke in lomljive.

Rahitis se najpogosteje pojavi pri otrocih, starih od 6 do 36 mesecev. Otroci so rahitisu še posebej izpostavljeni iz enega preprostega razloga – ker še vedno rastejo. Do težav prihaja pri otrocih z vegetarijanskim načinom prehranjevanja in tistih, ki ne uživajo dovolj mlečnih izdelkov.

Danes rahitis ni več tako pogost, kot je bil pred nekaj leti. V razvitih državah se je njegova pogostnost zmanjšala v 40. letih 20. stoletja.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

  • Bolečina in občutljivost v kosteh rok, nog, medenice ali hrbtenice,
  • upočasnjena rast,
  • pogosti zlomi kosti,
  • mišični krči,
  • deformacije zob (luknje, abscesi, nepravilna struktura zob),
  • skeletne deformacije (nepravilno oblikovana lobanja, noge, obrnjene navzven, štrleča prsnica, ukrivljena hrbtenica, medenične deformacije).

Zdravljenje:

Če sumimo, da ima otrok rahitis, moramo nemudoma obiskati zdravnika. Motnja se mora pričeti zdraviti že v obdobju otroštva, saj je v tem primeru prognoza bistveno boljša.

Pri zdravljenju se je potrebno osredotočiti na nadomeščanje vitaminov in mineralov v telesu, saj lahko le tako odpravimo simptome, ki jih povzroča rahitis. Če je rahitis nastal zaradi pomanjkanja vitamina D, bo zdravnik predpisal izpostavljenost sončni svetlobi, svetoval pa bo tudi uživanje živil, bogatih z vitaminom D (ribe, mleko, jetra, jajca). Za zdravljenje rahitisa se lahko uporabijo tudi dodatki kalcija in vitamina D, a previdno – z vitaminom D se lahko tudi predoziramo.

Rastline kot naravna pomoč:

Iz listov regrata si lahko pripravimo juho ali čaj, ki je bogat z vitamini A, C, D in B kompleksom. Prav tako regratovi listi vsebujejo ogromno železa, magnezija, cinka, kalija, mangana, bakra, holina, kalcija in silicija. Potrebujemo le 1 skodelico posušenih regratovih listov in 1 skodelico vrele vode. Pustimo, da se regrat namaka v vodi vsaj 3 minute.

Preventiva:

Najboljša preventiva je uživanje živil, ki vsebujejo veliko kalcija, fosforja in vitamina D. Osebe z motnjami v delovanju ledvic morajo redno spremljati njihove ravni kalcija in fosfatov.

Preprečimo ga lahko tudi z zadostno izpostavljenostjo sončnim žarkom. V spomladanskih in poletnih mesecih zadostuje že nekajkrat tedenska izpostavljenost rok in obraza sončni svetlobi. Pri tem je seveda potrebno uporabiti primerno zaščito, saj lahko prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom povzroči druge težave – med najpogostejšimi je v sodobnem času kožni rak, imenovan melanom.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/rickets)

SHARE

Dodaj odgovor