Potenje

0
527

Kaj je potenje?

Potenje je normalen pojav, ki je značilen za visoke zunanje temperature, težko fizično delo, stresne situacije, debelost, menopavzo in nekatere druge primere. Ločiti pa ga moramo od prekomernega potenja, ki ga strokovno poimenujemo hiperhidroza. Prekomerno potenje je lahko tako močno, da osebi pot dobesedno kaplja z rok.

Žleze znojnice se zaprejo, kadar nismo več izpostavljeni zgoraj omenjenim dejavnikom. Pri ljudeh, ki imajo hiperhidrozo, se žleze znojnice ne zaprejo. Oseba se zato poti tudi v klimatiziranem prostoru, med sedenjem in med gledanjem televizije.

V večini primerov je prekomerno potenje neškodljivo, vendar pa mnogokrat zdravniki zanj ne najdejo pravega vzroka. Spet v drugih primerih pa je lahko hiperhidroza znak resnega zdravstvenega stanja.

Primarna hiperhidroza povzroča prekomerno potenje rok, podlakti, obraza in stopal brez očitnega razloga.

Sekundarna hiperhidroza povzroča prekomerno potenje po vsem telesu in je posledica resnega zdravstvenega stanja ali jemanja določenih zdravil.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Edini znak prekomernega potenja je prisotnost vlage na določenem področju telesa. Prisotnost vlage lahko povzroči nastanek okužb s tipičnimi znaki.

Zdravljenje:

Običajno se v primeru težav s prekomernim potenjem najprej obrnemo na osebnega zdravnika, ki nas bo napotil k specialistu dermatologu. Diagnoza se postavi na podlagi fizičnega pregleda in anamneze. Potrebna je sistematična ocenitev potencialnih vzrokov pretiranega znojenja, ki ji sledi pristop k zdravljenju. Ker gre za zelo nadležno motnjo, je lahko ovirana kakovost življenja posameznika, kar je potrebno upoštevati tudi pri zdravljenju. Odločitev o zdravljenju je odvisna od resnosti stanja in od anatomskih področij, ki jih je prizadelo prekomerno potenje.

Najpogostejši način zdravljenja je seveda uporaba antiperspirantov (sredstev proti potenju). Posameznik naj najprej preizkusi domača sredstva in se šele nato odloči za uporabo antiperspirantov na recept.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Kokosovo olje je primerno tako za notranjo, kot tudi za zunanjo uporabo. Če imamo težave s prekomernim potenjem, ga lahko uporabimo kot masažno olje. Vmasiramo ga na tista mesta, kjer je potenje najbolj izraženo. Če ga boste zares natančno vmasirali, se na oblačilih ne bodo poznali madeži, obenem pa vas bo skozi ves dan spremljal čudovit vonj po kokosu. Če je potenje zares neznosno, lahko kokosovemu olju primešate še kafro in si oblikujete pasto, ki jo uporabljate kot naravni antiperspirant.
  • Žajbelj ima dolgo zgodovino tradicionalne uporabe, kadar gre za reševanje težav s prekomernim potenjem. Pomagamo si lahko z žajbljevim čajem, s katerim večkrat dnevno očistimo mesta, na katerih je potenje najbolj izraženo. Če je potenje najbolj intenzivno na stopalih, si lahko pripravimo kopel iz žajblja.
  • Aloe vera – sok in gel nudita občutek hlajenja, prav tako pa tudi pomagata pri uravnavanju prekomernega potenja. Sok ali gel nanesemo na »prizadeta« področja.

Preventiva:

Potenju se lahko najlažje izognemo z uporabo antiperspiranta, vendar naj bo ta čim bolj naraven. Izbirajte materiale, ki dihajo, ne pozabite pa tudi na ustrezno obutev. Oblecite se v slojih, da lahko odvečne kose obleke kasneje odstranite. Previdni bodite pri izbiri barv, saj se na svetlejših barvah madež od pota hitreje opazi.

Eden izmed preprostejših načinov, kako se znebiti potenja, je uporaba otroškega pudra.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hyperhidrosis-causes-11#1)

SHARE

Dodaj odgovor