Ozebline

0
1200

Kaj so ozebline?

Ozeblina je poškodba, ki jo povzroči izpostavitev dela telesa mrazu. Mraz povzroča zamrznitev kože in podkožnih tkiv – najpogosteje prizadene prste na rokah in stopala. Kot poznamo različne stopnje opeklin, poznamo tudi različne stopnje ozeblin. Kadar so ozebline hude, je lahko poškodba tkiva trajna in stanja ni mogoče popraviti.

Do ozeblin pride takrat, kadar je naša koža izpostavljena temperaturam pod lediščem.

Naloga krvi je, da prenaša kisik v vse dele telesa. Če je naše telo izpostavljeno ekstremnemu mrazu, se krvne žile skrčijo (stisnejo), zato sta kri in kisik preusmerjena od okončin k vitalnim organom, ki naše telo ohranjajo živo. Po določenem času lahko to pomanjkanje krvi v okončinah povzroči poškodbo celic.

Na območjih telesa, na katere vpliva zmrzal, nastanejo ledeni kristali, ki poškodujejo celice in krvne žile. V manjših žilah se lahko pojavijo krvni strdki, kar dodatno zmanjša možnost, da bi kri dosegla okončine.

Ozeblinam so še posebej izpostavljeni:

  • Vojaki,
  • ljudje, ki delajo v mrazu na prostem,
  • brezdomci,
  • navdušenci nad zimskimi športi (smučarji in plezalci),
  • vsakdo, ki je izpostavljen nizkim temperaturam in ni primerno oblečen.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Ozebline povzročijo občutek mrazenja na izpostavljenih predelih. Pojavijo se lahko ostra bolečina, pekoč občutek in otrplost. Ko se prizadeto območje ponovno segreje, se lahko pojavijo bolečina, utripanje in občutek, kot bi skozi naše telo prehajala elektrika.

Koža se lahko obarva belo ali rdeče, v hujših primerih tudi modro, postane trša, na njeni površini pa se pojavijo mehurji, podobni žuljem, napolnjeni z bistro ali motno tekočino. V hujših primerih so mehurji napolnjeni s krvjo. Poškodovane so lahko mišice, kite in kosti. Koža lahko postane črna.

Zdravljenje:

Med zdravljenjem je pomembno, da koža ostane suha in topla. Pogosto se predpisujejo analgetiki, saj je lahko vsako ponovno segrevanje prizadete okončine zelo boleče. Kadar se pojavijo znaki okužbe, se bo zdravnik odločil za antibiotično terapijo.

Pomembno je, da ozebline ne izpostavljamo mrazu po tem, ko je bila koža že segreta. Nemudoma je potrebno mokra oblačila nadomestiti s suhimi, s čemer bomo zmanjšali možnost izgube dodatne toplote iz telesa. Če se ozeblina pojavi na rokah, odstranite prstane, da preprečite nadaljnje poškodbe tkiva. Roko zavijte v odejo in se izogibajte hoji, če se je ozeblina pojavila na spodnji okončini. Oseba mora ostati dobro hidrirana, zdravljenje pa se mora pričeti čim prej.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Ingver ima protivnetne in analgetične lastnosti, zato je lahko koristen pri zmanjševanju bolečine. Prav tako prispeva k izboljšanemu krvnemu obtoku. Rezine ingverja lahko nanesete neposredno na ozebline, pripravite pa si lahko tudi toplo oblogo. Med zdravljenjem uživajte ingver.
  • Aloe vera ima protibakterijske lastnosti, pomaga pa lahko tudi pri zmanjšanju bolečine. Gel aloe vere pomešajte s toplo vodo, nato pa pripravljeno zmes nežno nanesite na površino ozebline.

Preventiva:

Najpreprostejši način preventive je, da se umaknemo v topel prostor. Če se izpostavite mrazu, izberite topla oblačila, oblecite pa se v slojih. Kadar je zunaj vetrovno, zaščitite svoj obraz s šalom in kapo. Ne pozabite na par toplih čevljev.

V hladnem vremenu moramo poskrbeti za povečan vnos tekočine v telo, povečati pa je potrebno tudi kalorični vnos.

(Povzetek članka po: https://patient.info/health/frostbite-leaflet)

SHARE

Dodaj odgovor