Ošpice

0
1201

Kaj so ošpice?

Ošpice povzroča virusna okužba dihalnega sistema. Gre za izjemno nalezljivo bolezen, ki se lahko razširi v zrak preko okužene sline in izkašljanih kapljic. Virus ošpic na površinah, kot so mize, stoli, aparature v bolnišnici in druge preživi več ur. Ko okuženi delci preidejo v zrak, se lahko okuži vsakdo, ki se nahaja v prostoru. Tveganje za nastanek okužbe se poveča, če za pitje in hranjenje uporabljamo enake pripomočke kot okužena oseba.

Ošpice so vodilni vzrok smrti otrok po svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je večina žrtev mlajših od pet let.

V kolikor oseba ni prejela cepiva proti ošpicam in je prišla v stik z okuženim bolnikom, naj nemudoma obišče svojega zdravnika, da bo v 72 urah po stiku z okuženim bolnikom prejela cepivo proti ošpicam.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Simptomi ošpic se v večini primerov pojavijo štirinajst dni po stiku z okuženim bolnikom. Vključujejo:

 • Kašelj,
 • povišano telesno temperaturo,
 • rdeče oči,
 • občutljivost na svetlobo,
 • bolečine v mišicah,
 • izcedek iz nosu,
 • vneto grlo,
 • bele lise v ustih.

Razširjen kožni izpuščaj je klasični znak ošpic. Traja lahko do sedem dni, pojavi pa se lahko že v prvih treh do petih dneh po stiku z bolnikom. Izpuščaji so izjemno srbeči, pojavijo se na glavi, kasneje pa se razširijo tudi na druge dele telesa.

Zdravljenje:

Zdravnik bo potrdil diagnozo ošpic že s pregledom kožnega izpuščaja in s preverjanjem prisotnosti določenih simptomov, ki so značilni za to bolezen (prisotnost belih lis v ustih, povišana telesna temperatura, kašelj, vneto grlo). Morda se bo odločil tudi za preiskavo krvi. Za zdravljenje ošpic ni pravega »recepta« – virus in simptomi okužbe običajno izginejo v dveh do treh tednih. Zdravnik lahko v tem obdobju predpiše sredstva za lajšanje vročine in bolečin v mišicah, počitek, ki bo pomagal okrepiti imunski sistem, uživanje velikih količin vode, sredstva za lajšanje kašlja in vnetega grla ter prehranska dopolnila z vitaminom A.

Kot zaplet ošpic se lahko pojavita pljučnica in vnetje možganov. Neredko se pojavijo tudi okužbe ušes, bronhitis, v primeru nosečnosti spontani splav ali prezgodnji porod, slepota in huda driska.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Vitamin C lahko olajša simptome ošpic.
 • Vitamin A je nujno potreben med naravnim načinom zdravljenja ošpic, saj v državah v razvoju povezujejo pomanjkanje vitamina A z razvojem ošpic pri otroku. Ošpice lahko privedejo do hudih zapletov, povezanih s slabšim vidom ali celo s slepoto.
 • Kurkuma ima antiseptične in antioksidativne lastnosti, ki pripomorejo k zmanjšanju simptomov ošpic.
 • Ječmen vsebuje vitamin C, minerale in antioksidante, ki pomagajo pri pospeševanju celjenja kože, bogat pa je tudi s cinkom. Ječmenova voda nam lahko pomaga odpraviti suh kašelj, medtem ko nam lahko ječmenova kopel pomaga olajšati srbečico.

Preventiva:

Otrok z ošpicami naj ne obiskuje vrtca, šole ali varstva, temveč naj ostaja doma. Enako velja za odraslo osebo, ki naj v času okužbe ne obiskuje službe.

Najboljši način preprečevanja okužbe je cepljenje, ki nas zaščiti pred ošpicami. Če oseba ni imela ošpic v otroštvu, ko jih je lažje preboleti, tvega, da se bo okužila v odrasli dobi. V tem primeru je okužba precej hujša in je lahko tudi smrtno nevarna.

Vitamin C je odlična naravna pomoč pri krepitvi imunskega sistema in dokazano je, da lahko zmanjša simptome ošpic.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/measles)

SHARE

Dodaj odgovor