Nočne more

0
833

Tako kot ostale sanje, imajo tudi nočne more veliko različnih vzrokov, tako fizičnih kot duševnih. Izmed fizičnih vzrokov moramo najprej omeniti težave s prebavo. Zato tudi mnogi odsvetujejo preobilne obroke pred spanjem. Nočne more pa lahko povzroča tudi bolečina. Če vas malo boli noga boste morda sanjali, da čez njo vozijo itd..

Zato je poleg problema nespečnosti zelo velika težava z vsakodnevnim sanjarjenjem nočnih mor. Med patološke vzroke nočnih mor poleg drugih lahko navedemo naslednje: težave z jetri, previsok ali prenizek tlak, bolečine v sklepih itd.. Zato včasih že pomaga obisk pri zdravniku da vas pregleda in skupaj ugotovite morebitne fizične težave, hkrati pa tudi vzrok za slabe sanje.

Nočne more vas lahko mučijo tudi zaradi pomanjkanja zraka, na primer kadar imate nepredušno zaprta okna. Fizične posledice pa lahko povzročijo tudi psihične posledice in zaradi tega sanjamo slabe sanje. Na primer, v kolikor od zunaj dežuje in nezavedno slišite kapljanje vode, lahko začnete sanjati, da se utapljate.

Čisto psihični vzroki nočnih mor so številnejši. Velik vpliv imajo vaše skrbi, zavedne ali nezavedne. Če zaspite zaskrbljeni, ker niste pospravili avta v garažo, je razumljivo da lahko sanjate, da so vam ga ukradli, ali v kolikor vas pesti kakšna druga skrb.

Zato je zelo pomembno, da se pred spanjem umirimo in pozabimo na slabe večerne novice, stresne dogodke in uredimo spalno okolje. Preberite nekaj strani kakšne vedre knjige, poslušajte pomirljivo glasbo, če imate možnost, prezračite se, glejte zvezde ali si z partnerjem privoščite kakšno pomirjajočo masažo.

Kadar vas mučijo nočne more in se zjutraj zbudite ter premišljujete o svojih sanjah, si morate ustvariti mnenje, da so to sanje nekoga drugega in se poskušajte čim manj vznemirjati. Nočne more lahko nastanejo že zaradi tega, ker ste zvečer odvrgli vžigalico v smeti in samo zaradi tega dogodka potem sanjate da bežite iz goreče hiše.

SHARE

Dodaj odgovor