Neplodnost

0
669

Kaj je neplodnost?

Neplodnost je zdravstvena težava, ki onemogoča zanositev. Prizadene lahko tako ženske, kot tudi moške. Na plodnost ženske v veliki meri vplivajo:

 • Ovulacija (nekatere ženske ne ovulirajo vsak mesec, zato je težje zanositi),
 • težave z reproduktivnim sistemom (jajcevodne cevi, maternični vrat, maternica in jajčniki),
 • bolezni in motnje (endometrioza, sindrom policističnih jajčnikov),
 • zgodnja menopavza (ki se pojavi pred 40. letom starosti),
 • starost (starejša ženska težje zanosi),
 • sevanje in kemoterapija pri zdravljenju raka,
 • kajenje in zloraba alkohola,
 • stres,
 • zdravila za zdravljenje raka, glivic in čira na želodcu.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Ženska se šteje za neplodno, če je poskušala zanositi v obdobju enega leta in je pri tem prenehala uporabljati kontracepcijske tablete oziroma drugo zaščito, zanositev pa kljub temu ni uspela. Moški je neploden, če ima premajhno število spermijev v ejakulatu. Spermiji so slabo gibljivi in na sploh je kakovost semena zelo slaba.

Simptomov pravzaprav ni, obstaja le dejstvo, da par v roku enega leta ni mogel zanositi, neplodnost pa se nato potrdi s strani zdravnika.

Boleča ali nepravilna obdobja menstrualnega ciklusa, endometrioza, zdravljenje raka, pogoste okužbe in težave s prostato lahko nakazujejo, da bo zanositev težja ali nemogoča.

Zdravljenje:

Zdravljenje neplodnosti je odvisno od vzroka za neplodnost. Pri ženskah se pogosto predpisujejo zdravila za spodbujanje delovanja jajčnikov. V primeru endometrioze je najprej potrebno pričeti z zdravljenjem bolezenskega stanja.

Ena izmed obstoječih možnosti je intrauterina oploditev, pri čemer se zdrava sperma vstavi v žensko maternico med ovulacijo. Druga možnost je in vitro fertilizacija, ki zahteva stimuliranje delovanja jajčnikov s hormoni, odstranjevanje jajčeca iz ženske, gojenje v laboratoriju, oploditev s spermijem in vrnitev v maternico ženske.

Pri moških zdravljenje običajno vključuje preproste spremembe v življenjskem slogu, ki so pravzaprav tudi del preventive. Če moški ne more ejakulirati, je potreben manjši kirurški poseg.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Brokoli, zelje in ohrovt vsebujejo indol-3-karbinol, ki pomaga jetrom presnavljati estrogen.
 • Bučna semena vsebujejo cink, ki je še posebej pomemben pri spodbujanju moške plodnosti.
 • Maca je zelo hranljiva rastlina za naš endokrini sistem, ki sodeluje pri delovanju ščitnice, nadledvične žleze in hipofize. Vse izmed naštetih so vključene v proizvodnjo hormonov, ki je med zanositvijo zelo pomembna. Maca pomaga povečati raven progesterona v telesu, kar je bistvenega pomena za zanositev in zdravo nosečnost.

Preventiva:

Nekatere vzroke neplodnosti je mogoče preprečiti, če posameznik sprejme ukrepe za zdrav način življenja. Zdrav življenjski slog je zelo pomemben pri načrtovanju zanositve, zato je potrebno skrbeti za redno telesno aktivnost, za normalno telesno težo in obvladovanje stresa.

(Povzetek članka po: https://familydoctor.org/condition/infertility/)

SHARE

Dodaj odgovor