Mozolji

0
1162

Kaj so mozolji?

Mozolji so v resnici pustule ali papule. Razvijejo se takrat, ko se lojnice in znojnice zamašijo in okužijo, kar se na koži kaže kot otečena, rdeče obarvana izboklina, ki vsebuje gnoj. Najpogosteje se mozolji pojavljajo v obdobju pubertete, vendar pa se lahko pojavijo tudi kasneje, v odrasli dobi.

V obdobju pubertete se spremeni proizvodnja hormonov, kar lahko povzroči prekomerno delovanje žlez lojnic. Iz tega razloga se mozolji najpogosteje pojavljajo pri najstnikih in pri ženskah v obdobju menstruacije.

Pojavijo se lahko povsod po telesu, vendar najpogosteje prizadenejo obraz, hrbet, prsni koš in ramena. Na teh predelih kože se namreč nahaja večina žlez lojnic.

Mnogi ljudje so napačno prepričani, da mozolje povzroča umazanija. Prepogosto drgnjenje kože ni priporočljivo, saj lahko kožo dodatno razdraži in povzroči nastanek drugih težav.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Mozoljev ni težko prepoznati. Potrebno je omeniti le, da poznamo več vrst mozoljev. Tako so lahko mozolji podkožni, akne, papule, ki so rožnate barve, pustule, ki so napolnjene z gnojem, nodule, ki so podobne papulam, le da so večje in ciste, ki so napolnjene z gnojem in so lahko zelo boleče.

Najpogosteje mozolje spremljajo oteklina, rdečina in bolečina.

Zdravljenje:

Največ lahko storimo sami. Mozoljev nikoli ne stiskamo, saj bomo s tem povečali tveganje, da se pojavi vnetje. Kožo je potrebno umivati z pH nevtralnim milom, izogibati pa se je potrebno tudi drgnjenju kože z ostro površino brisače.

Če mozolji nikakor ne izginejo sami od sebe, temveč se širijo na vso telo, potem moramo obiskati osebnega zdravnika, ki nas bo napotil k dermatologu. Odvisno od vrste mozoljev in vzroka njihovega nastanka jih lahko zdravimo z benzoil peroksidom, z antibiotiki ali s hormonsko terapijo. Ta je koristna predvsem pri ženskah, pri katerih so se  pojavile akne. Terapija je sestavljena iz estrogena z nizkim odmerkom progesterona.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Olje čajevca se pogosto uporablja za zdravljenje mozoljev in za hitrejše celjenje ran. Deluje antiseptično in protivnetno, zato je kot nalašč za nego problematične kože. Olje čajevca je zelo močno, zato ga na mozolje nikar ne nanašamo neposredno, temveč ga pred tem razredčimo. To lahko storimo tako, da uporabimo nosilno olje (mandljevo, jojobino, oljčno).
  • Nepozebnik vsebuje tanine, ki nam lahko pomagajo pri odpravljanju aken. Deluje protivnetno, zmanjša rdečico in brazgotinjenje. Olje nepozebnika lahko s tem namenom dodamo tudi doma pripravljeni kozmetiki.

Preventiva:

Skrb za redno in predvsem nežno nego kože nam lahko pomaga pri preprečevanju nastanka mozoljev. Kožo obraza umijemo dvakrat dnevno, nikakor pa ne pogosteje. Po umivanju kožo osušimo tako, da jo nežno popivnamo z brisačo. Potrebno je tudi redno vlaženje kože in uporaba odstranjevalcev ličil, ki ne vsebujejo alkohola. Alkohol namreč kožo izsuši in prispeva k nastanku vnetja. Kože ne izpostavljajmo soncu, predvsem kože obraza se ne dotikajmo z umazanimi rokami, prav tako pa poskrbimo, da bo naša koža deležna vseh potrebnih hranil. Uživajmo dovolj sadja in zelenjave. Mlečni izdelki, alkohol in sladkarije lahko povečajo tveganje za nastanek mozoljev.

 

(Povzetek članka po: https://www.medicalnewstoday.com/articles/71702.php)

SHARE

Dodaj odgovor