Koprivnica

0
1640

Kaj je koprivnica?

Koprivnica prizadene približno 20% ljudi vsaj enkrat v življenju. V resnici gre za alergijsko reakcijo, ki se odraža predvsem na koži. Pojavijo se otekline z rdeče obarvanimi izpuščaji oziroma plaki. Simptomi se običajno pojavijo nenadoma, kot posledica reakcije telesa na določene alergene iz okolja, spremlja pa jih močna srbečica.

Izpuščaji se lahko pojavijo po vsem telesu, tudi po obrazu, v grlu ali v ušesih. Prisotni so lahko le nekaj ur ali pa več dni.

Najpogostejši vzrok za pojav koprivnice je preobčutljivost na zdravila ali hrano, njen nastanek pa lahko sproži tudi stres ali okužba.

V večini primerov težave izginejo same, v hujših primerih pa je potreben obisk zdravnika. V redkih primerih lahko koprivnica povzroči tudi otekanje v dihalnih poteh – ker je v tem primeru oteženo ali onemogočeno dihanje, gre za zelo resno stanje, pri katerem je potrebno takojšnje ukrepanje.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Koprivnica ima tipičen mehanizem nastanka, po katerem jo tudi z lahkoto prepoznamo. Pojavi se nenadoma, brez pravega razloga. Izbruhi se pojavijo na enem ali več mestih. Nabreknejo, močno srbijo, nakar izginejo in se (ali pa tudi ne) pojavijo na povsem drugem mestu. To lahko traja od nekaj dni pa do več tednov. V večini primerov ena epizoda traja manj kot 6 tednov. V kolikor simptomi vztrajajo dalj časa, zdravniki ocenijo, da gre v tem primeru za kronično koprivnico.

Zdravljenje:

Zdravnik se bo najverjetneje odločil za določene preiskave, na podlagi katerih bo poskušal ugotoviti, kateri so tisti dejavniki, ki sprožijo simptome bolezni. Najpogostejši alergeni so lupinarji, oreščki, jajca in arašidi, lahko pa gre tudi za fizične dražljaje, kot so ugrizi žuželk, pritisk, mraz, toplota, izpostavljenost soncu in drugi.

Hude epizode lahko zahtevajo začasno zdravljenje s prednizonom, ki bo olajšal simptome bolezni. Zdravnik lahko predpiše uporabo epinefrina, ki ga mora bolnik imeti vedno pri roki. Pogosto se predpisuje uporaba antihistaminikov, ki olajšajo srbečico in druge simptome vnetja.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Kurkuma je ena izmed najpogosteje uporabljenih začimb po vsem svetu. Njeno močno protivnetno lastnost poznamo že stoletja. V preteklosti je bila rastlina vključena v zdravljenje koprivnice, v ta namen pa jo lahko uporabljamo še danes. Ublaži izbruhe izpuščajev, koži pa omogoči, da se pomiri in pozdravi. Nanesemo jo lahko neposredno na obolela mesta (uporaba v obliki losjona).
  • Kopriva je rastlina, ki nam lahko pride prav pri težavah s kožo. Vsebuje veliko število protivnetnih snovi, uporabimo pa jo lahko v obliki čaja, kreme ali pa si pripravimo obkladek.

Preventiva:

Izogibanje izbruhu koprivnice je lažje, če vemo, kateri so tisti dejavniki, ki so odgovorni za njihov nastanek.

Preproste spremembe življenjskega sloga nam lahko pomagajo preprečiti ponovne izbruhe. Izogibajmo se izpostavljenosti alergenom, ne izbirajmo tesnih oblačil in materialov, ki dražijo kožo, izogibajmo pa se tudi prostorom, v katerih je izjemno suh ali preveč vlažen zrak.

(Povzetek članka po: http://acaai.org/allergies/types/skin-allergies/hives-urticaria)

SHARE

Dodaj odgovor