Ječmenček

0
1610

Kaj je ječmenček?

Ječmenček ali hordeolum je oteklina na robu veke, ki nastane kot posledica okužbe lasnega mešička trepalnice. Nastane lahko tako na zgornji, kot tudi na spodnji veki. V večini primerov nastanek ječmenčka povzročijo okužbe s stafilokoki, ki jih je potrebno zdraviti. Ječmenček se lahko pojavi tudi v notranjosti očesa, v tem primeru pa ga strokovno poimenujemo halacij. Razlog za nastanek ječmenčka je blokada žleze, največkrat lojnice, do katere pride zaradi brazgotinskega tkiva ali očesu tuje snovi (ličila in prah). Stanje je lahko neprijetno na pogled in za bolnika tudi moteče, vendar pa ni nalezljivo. Več težav povzroča halacij, pri katerem je stopnja bolečine intenzivnejša, zahtevnejše pa je tudi zdravljenje.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Ječmenček lahko povzroči skrajno neprijetne simptome, kot so:

 • Občutek prisotnosti tujka v očesu, ki lahko bolnika ovira pri gledanju,
 • občutek povečanega pritiska v očesu,
 • bolečina v okolici ječmenčka,
 • zamegljen vid,
 • simptomi suhega očesa,
 • prisotnost izbokline na robu veke,
 • pordelost veke,
 • otekla veka, ki je obrnjena navznoter,
 • draženje oči,
 • zlepljene oči.

Zdravljenje:

Najprej je potrebno prepoznati vzrok za nastanek ječmenčka. Če se zdravljenja lotimo doma, nam bodo prišle v pomoč tople obloge za oko, ki jih moramo uporabljati čim bolj pogosto. Pri tem ne pozabimo, da lahko zdravljenje ječmenčka traja več mesecev, preden ga dokončno odpravimo, zato moramo biti med zdravljenjem vztrajni. Kadar je vzrok nastanka ječmenčka zamašena žleza, bodo tople obloge spodbudile naravno odtekanje tekočine iz žleze, kar bomo občutili kot veliko olajšanje. Oblogo si lahko pripravimo tako, da krpo pomočimo v toplo vodo ali pa jo za nekaj sekund segrevamo v mikrovalovni pečici oziroma pod likalnikom. Uporabimo lahko tudi toplo čajno vrečko. Oblogo moramo na oko držati vsaj 15 minut. Ječmenčka nikoli ne poskušamo stiskati, izogibamo pa se tudi stiku z njim, da ga po nepotrebnem ne razdražimo dodatno. V hujših primerih se bo zdravnik odločil za operativni poseg, pri katerem bo ječmenček prerezal in izsušil. Gre za najbolj invazivno metodo zdravljenja ječmenčka.

Rastline kot naravna pomoč:

Poleg čajnih vrečk si lahko pomagamo tudi z naslednjimi rastlinami:

 • Aloe vera ima protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo rdečino in oteklino, pospešuje pa tudi proces celjenja. Je ena izmed najboljših naravnih rešitev pri zdravljenju ječmenčka. Gel previdno namažemo na ječmenček in pustimo delovati 20 minut, nakar z uporabo tople vode in brisače ječmenček nežno popivnamo.
 • Ricinusovo olje ima prav tako protivnetne lastnosti, ki nam lahko pomagajo pri odpravljanju vnetja in rdečice. Zmanjšuje nelagodje, ki ga povzroča ječmenček, hkrati pa je odlično naravno sredstvo za zdravljenje okužb. Kapljico ricinusovega olja nanesemo neposredno na ječmenček trikrat dnevno. Pri tem pazimo, da olja ne kanemo neposredno v oko.

Preventiva:

Dieta z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin ima pozitiven učinek na vse težave, ki se lahko pojavijo v povezavi z očmi. Veke moramo redno čistiti, predvsem, kadar odstranjujemo ličila, moramo biti zelo natančni. Če se ječmenček pojavlja kronično, lahko tople obloge in druga naravna sredstva uporabimo preventivno. Ne uporabljajmo agresivnih odstranjevalcev ličil, ki lahko razdražijo oko in sprožijo nastanek ječmenčka.

 

(Povzetek članka po: https://www.medicinenet.com/sty_stye/article.htm)

SHARE

Dodaj odgovor