Izpah in zvin

0
1777

Kaj je izpah in zvin?

Izpah se pojavi, ko kost drsne iz sklepa. Prisoten je lahko v vseh telesnih sklepih, kot so kolena, kolki, gležnji in ramena. V osnovi to pomeni, da kost ni več na svojem mestu. Izpah lahko povzroči nastanek številnih komplikacij, saj lahko izpahnjena kost poškoduje vezi, živce in krvne žile. Najpogostejši vzrok za nastanek izpaha je močan udarec, do katerega lahko pride tudi ob padcu. Pogosteje se pojavlja pri starejših ljudeh, ki so slabše mobilni in zato tudi težje preprečijo nastanek padca. Z izpahom se lahko srečajo tudi otroci med igro.

Zvin je poškodba ene ali več vezi v sklepu. Za nastanek zvina so najbolj ranljivi gležnji, kolena in zapestja. Do poškodb pride zaradi nenadnega zasuka ali padca.

Simptomi (kako ju prepoznamo):

Izpah lahko opazimo s fizičnim pregledom telesa. Območje je lahko oteklo ali je vidno poškodovano, obarvano je lahko rdeče ali vijolično-modro. Pride lahko do čudne oblike sklepa, ki jo imenujemo deformacija. Z nastankom izpaha se lahko zmanjša možnost uporabe sklepa, pojavijo se bolečine med gibanjem, otrplost okrog poškodovanega predela, pogost simptom pa je tudi mravljinčenje.

Zvina ne moremo spregledati, saj so simptomi očitni. Pojavi se ostra bolečina v predelu zvina, sklep nenadoma spremeni barvo (postane moder ali vijoličen), pojavi se oteklina, gibanje pa je omejeno.

Do izpaha najpogosteje prihaja v ramenskem in kolenskem sklepu, zvin pa se pogosto pojavi v predelu gležnja.

Zdravljenje:

V kolikor zdravniška pomoč v trenutku poškodbe ni na voljo, je potrebno poškodovan sklep pravilno oskrbeti. Imobilizacija bo poskrbela, da bo kost ostala na svojem mestu, zaradi česar ne bo prišlo do nadaljnjih poškodb, zmanjšana pa bo tudi bolečina. Če je prišlo do kožne rane, jo je potrebno ustrezno oskrbeti in zaščititi pred okužbami.

V obeh primerih je potrebno kost naravnati in jo vrniti v prvoten položaj. Zdravnik bo poskrbel za imobilizacijo z mavcem, ki bo trajala 3-5 tednov, v hujših primerih pa je potreben tudi kirurški poseg. Za lajšanje bolečine se predpišejo analgetiki, potrebno pa je tudi natančno upoštevanje navodil zdravnika glede nadaljnje obravnave in rehabilitacije.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri izpahu in zvinu si lahko pomagamo z naslednjimi rastlinami:

  • Arniko poznamo po močnem protivnetnem učinku, ki nam lahko pomaga pri odpravljanju nadležnih simptomov izpaha in zvina.
  • Gabez je naravno sredstvo za odpravljanje oteklin, z njegovim nanosom neposredno na kožo pa se bomo hitreje znebili tudi modric.
  • Jabolčni kis lahko uporabimo kot obkladek.
  • Aloe vera pomirja kožo, ima pa tudi protivnetne lastnosti. Ker jo uporabljamo v obliki gela, lahko poskrbi tudi za prijeten občutek hlajenja.

Preventiva:

Izogibanje poškodbam je za odraslo osebo povsem običajna dejavnost, saj se že nagonsko izogibamo vsem situacijam, ki bi nas lahko tako ali drugače poškodovale. Težave nastanejo pri otrocih in pri starejših ljudeh.

Otroke je potrebno med igro nadzirati, da ne bo prišlo do nepotrebnih padcev, ki bi povzročili nastanek izpaha ali izvina.

Starejši ljudje naj uporabljajo pripomočke za hojo, pozorni pa morajo biti predvsem pri hoji po stopnicah, ki je lahko še posebej nevarna.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/dislocation#risk-factors3)

SHARE

Dodaj odgovor