Hemoroidi

0
561

Kaj so hemoroidi?

Hemoroide pogosto poimenujemo kar »zlata žila«. Gre za povečan venski pletež v zadnjiku, katerega naloga je zadrževanje vetrov in sluzi. Do težav pride, če se vene razširijo oziroma povečajo, saj lahko povzročijo močne bolečine pri sedenju in odvajanju blata, zato gre za zelo neprijetno situacijo. Hemoroidi so lahko zunanji ali notranji. Pogosteje se pojavijo zunanji hemoroidi, ki povzročajo bolečine, hudo srbečico in bolečine pri sedenju.

Strokovnjaki niso povsem prepričani, kaj točno povzroča nastanek hemoroidov, poznamo pa številne dejavnike tveganja, ki lahko povečajo možnost za njihov razvoj:

 • Napenjanje med odvajanjem blata,
 • kronično zaprtje in njegovi zapleti,
 • prepogosto sedenje,
 • genetska predispozicija.

Hemoroidi se lahko prenesejo s starša na otroka. Če so torej vaši starši imeli pogoste težave s hemoroidi, jih boste najverjetneje imeli tudi vi. Dvigovanje težkih predmetov, debelost in nenehna obremenitev telesa lahko poveča tveganje za razvoj hemoroidov.

K dejavnikom tveganja uvrščamo tudi analne spolne odnose in pogoste driske.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Hemoroidov ni težko prepoznati. Pojavijo se:

 • Močna srbečica v okolici zadnjika,
 • draženje ali bolečina okoli zadnjika,
 • otekline v okolici zadnjika,
 • boleče odvajanje,
 • prisotnost krvi v blatu.

Hemoroidi so sicer lahko zelo boleči in nadležni, ne ogrožajo pa življenja obolelega. Pogosto zginejo kar sami, brez zdravljenja. Če se pojavljajo pogosto in trajajo dalj časa, obstaja tveganje, da se pri posamezniku pojavijo znaki anemije (šibkost in bledica), vendar je ta pojav zelo redek.

Zdravljenje:

Za postavitev diagnoze je potreben pregled anusa. Če gre za notranje hemoroide, lahko zdravnik v zadnjik vstavi orokavičen prst in tako otipa spremembe v notranjosti. Zdravljenje hemoroidov poteka v domačem okolju, saj lahko največ storimo sami.

Bolečino lahko zmanjšamo s pripravo tople kopeli. Ob neznosni bolečini si lahko pomagamo s protibolečinsko svečko ali mazilom, ki bo olajšalo bolečine in srbečico.

Če se soočamo z zaprtjem, je pomembno uživanje vlaknin, ki bodo olajšale prehod blata skozi črevesje.

V lekarni lahko kupimo tudi zdravilo Modolex, ki se uporablja za zdravljenje hemoroidov.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri lajšanju simptomov hemoroidov si lahko pomagamo tudi z rastlinami:

 • Aloe vera ima protivnetne lastnosti, zato je odlično sredstvo za zdravljenje hemoroidov. Hemoroide skrči in pospeši njihovo zdravljenje.
 • Indijski trpotec se v tradicionalni medicini uporablja za zdravljenje prebavnih težav. Vsebuje vlaknine, ki lahko pomagajo olajšati odvajanje blata.
 • Česen je naravni antibiotik, ki je hkrati odlično zdravilo za

Preventiva:

Da bi preprečili nastanek hemoroidov oziroma zmanjšali tveganje za poslabšanje stanja, je potrebno čim manj napenjanja med odvajanjem. Pomagamo si lahko tudi s povečanim dnevnim vnosom vode. Če telo ostane hidrirano, obstaja manjše tveganje, da bi prišlo do zaprtja, težav s prebavo in posledično do hemoroidov.

Če je le mogoče, takoj po občutenju potrebe po odvajanju uporabimo stranišče. Če naše delo zahteva prepogosto sedenje, poskrbimo za redno vadbo. Izogibajmo se sedenju na trdnih površinah, kot je beton.

Z uživanjem hrane, ki vsebuje veliko vlaknin, se lahko učinkovito izognemo nastajanju hemoroidov. Tako lahko posežemo po ovseni kaši, ajdi, korenju, otrobih in polnozrnatih izdelkih.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/hemorrhoids#prevention7)

SHARE

Dodaj odgovor