Bledičnost

0
519

Kaj je bledičnost?

Bledičnost poznamo tudi kot bledo polt oziroma bledico – v primerjavi z normalno barvo polti gre za nenavadno svetlo polt. Vzroki za nastanek bledičnosti so različni. Najpogosteje gre za zmanjšan pretok krvi ali zmanjšano količino kisika v krvi, vzrok zanjo pa je lahko tudi zmanjšano število rdečih krvnih celic ali eritrocitov. Izrazi se lahko po celotni površini telesa ali pa je locirana samo na predel obraza.

Anemija ali slabokrvnost je stanje, ko naše telo ne proizvaja zadostnega števila eritrocitov. Eden izmed simptomov anemije je tudi bledica. Akutna anemija je posledica hitre izgube krvi zaradi poškodbe ali operacije, medtem ko je kronična anemija pogosto povezana z genetsko predispozicijo.

Bledičnost lahko sicer povzroči tudi redka izpostavljenost sončnim žarkom, hladno vreme, šok (nizek krvni tlak) in blokada v arteriji.

Simptomi (kako jo prepoznamo):
Bledičnost pogosto najprej opazimo na koži obraza, ki je nenavadno svetla, skoraj brez barve. Blede barve so lahko tudi očesne veke, dlani in nohti. V primeru anemije je lahko bledo obarvan tudi jezik in ustna sluznica.

Lahko gre za manifestacijo čustev, kot je strah (pogosto rečemo, da je nekdo, ki je prestrašen takšen, kot bi videl duha), lahko pa gre tudi za resno zdravstveno težavo, zato je potreben obisk pri zdravniku.

Če je vzrok bledičnosti anemija, se lahko pojavijo tudi omledlevica, visoka telesna temperatura, krvavitev iz zadnjika, bruhanje krvi in bolečina v trebuhu.

Zdravljenje:
V primeru bledičnosti bo zdravnik najprej izmeril krvni tlak in srčni utrip, nakar lahko naredi tudi krvne preiskave (za izključitev anemije). Možen je tudi odvzem blata za določanje prisotnosti krvi v blatu.

Zdravljenje bledičnosti je sicer odvisno od njenega vzroka. Če je vzrok slabokrvnost, je potrebno med zdravljenjem upoštevati:

 • Uživanje uravnotežene prehrane,
 • jemanje železa ali vitamina B12,
 • redno jemanje predpisanih zdravil.

Rastline kot naravna pomoč:
Kadar je vzrok za nastanek bledičnosti slabokrvnost, si lahko pomagamo s spodnjimi rastlinami.

 • Kopriva je rastlina z visoko vsebnostjo železa, vsebuje pa tudi vitamine A, B, C in K, ki izboljšajo absorpcijo železa v krvi. Pripravimo si jo lahko v obliki čaja.
 • Avokado vsebuje velike količine železa, zaradi česar je odličen dodatek k prehrani po operacijah, zmanjša pa lahko tudi težave z anemijo.
 • Peteršilj je zeliščna trava, ki vsebuje izjemno visoke količine železa. Posamezniki z anemijo bi morali uživati čaj, pripravljen iz peteršilja.
 • Limona vsebuje vitamin C, ki je zelo pomemben za absorpcijo železa.

Preventiva:
Bledičnost lahko nastane iz različnih razlogov, zato so tudi načini preprečevanja različni. Največ lahko storimo, če upoštevamo naslednje nasvete:

 • Uživanje uravnotežene prehrane, bogate z železom in vitamini,
 • zmanjšan vnos kave in pravega čaja v telo,
 • redna telesna vadba,
 • redna (a ne prekomerna) izpostavljenost sončnim žarkom,
 • v primeru strahu pogovor s prijatelji, družinskimi člani ali psihologi.
SHARE

Dodaj odgovor